Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grecki dip z szalotkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szalotki 6 szt
czosnek 3 ząbki
oliwa 2 łyżeczki
jogurt grecki 1 szkl
szczypiorek usiekany 3+1 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grecki dip z szalotkami

Nieobrane szalotki i czosnek obtaczamy w oliwie i wykładamy na papier do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-30 min. lub do momentu, gdy zmiękną. Po wystudzeniu obieramy i drobno siekamy. Dodajemy jogurt, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, mieszamy i doprawiamy solą. Po nałożeniu do naczynia dekorujemy na górze pozostałą łyżką szczypiorku.
Dip świetnie pasuje do chipsów, ale wierzę, że będzie wyśmienity również jako dodatek do dań z grilla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 05.11.2012 10:22
lubię taki dip
Bernadeta 03.11.2012 10:34
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak