Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszny bigos

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 średnia
kapusta kiszona 1 słoik
woda
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
pieprz 10 ziaren
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1/2 opak
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 opak
przecier pomidorowy 2 łyżki
boczek wędzony 15 dag
kiełbasa jałowcowa 1 laska
żeberka wędzone kilka szt
kiełbasa myśliwska 1 laska
wino czerwone wytrawne 150 ml
grzyby suszone 1 garść
suszone śliwki kilka szt
cebula 2 duże
majeranek 1 opak
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
boczek 15 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny bigos

Kroki postępowania

1
Białą kapustę szatkujemy. Zalewamy ją wodą, dodajemy liście laurowe, jałowiec i pieprz. Gotujemy kapustę około pół godziny.
Krok 1 - Pyszny bigos foto
2
Dodajemy cały słoik kapusty kiszonej wraz z jej wodą, grzyby suszone i śliwki. Przykrywamy i gotujemy na małym gazie.
Krok 2 - Pyszny bigos foto
3
W międzyczasie podsmażamy osobno wszystkie nasze mięsa i przekładamy na bok. Można wybrać dowolone kiełbasy, ja zawsze staram się mieszać różne aromaty. Na koniec podsmażamy cebulkę. Całość przekładamy do garnka, doprawiamy przyprawą do bigosu, papryką i majerankiem. Wszystko razem dusimy na małym ogniu około 2-3 godzin.
Krok 3 - Pyszny bigos foto
4
Gdy kapusta zacznie mięknąć dolewamy wino i przecier pomidorowy. Całość razem gotujemy.
Krok 4 - Pyszny bigos foto
5
W razie potrzeby doprawiamy. Podajemy z chlebem.
Krok 5 - Pyszny bigos foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 02.11.2012 13:43
pyszny dzięki doskonałym dodatkom

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak