Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur Śląski- „Rozwodnik”

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żuru 1 sztuka
Zestaw wędzonych mięs i kiełba 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
ziemniaki 1,5 kg
wędzony boczek 200 g
cebula 2 szt
jajko ugotowane na twardo 3 szt
kwaśna śmietana 3 szt
sól 1 do smaku
pieprz 1 do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 do smaku
grzyby suszone 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Żur Śląski- „Rozwodnik”

Mięsa i grzyby wkładamy do gara i zalewamy wodą. Gotujemy około 1,5 h.
W międzyczasie obieramy ziemniaki i je gotujemy.

Boczek smażymy z cebulą (skórę możemy dorzucić do wywaru).

Osobno gotujemy jaja na twardo.

Ugotowane ziemniaki gnieciemy lub przeciskamy przez praskę i mieszamy z przesmażonym boczkiem i cebulą.



Z ugotowanego wywaru wyciągamy mięsa i grzyby. Oddzielamy od ewentualnych kości, kroimy i dorzucamy do wywaru. Wlewamy zakwas i dodajemy przeciśnięty czosnek. Gotujemy około 1/2 godziny.



Na głęboki talerz dajemy ziemniaki, zalewamy żurem, dodajemy jajko i kleks śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak