Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa mleczna z dyni z migdałami i zacierkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 litr
dynia 400 gram
olejek migdałowy do smaku
płatki migdałowe 2 łyżki
cukier do smaku
sól szczypta
jajko 1 szt.
mąka pszenna 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa mleczna z dyni z migdałami i zacierkami

Dynię obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na niewielką ilość wrzątku i gotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez sitko, ale niekoniecznie, można zostawić w kawałkach, bo podczas gotowania w mleku się rozleci.

Przygotować zacierki: mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i jajko, wyrobić i zagnieść twarde ciasto. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach na suchą ściereczkę. Odstawić by lekko przeschły.

Mleko zagotować, dodać zacierki i gotować przez chwilkę. Do mleka z zacierkami dodać przetartą dynię oraz kilka kropli olejku migdałowego i cukier. Zupę ponalewać do talerzy i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 21.02.2014 19:54
mmm jak ładnie podana :)
Sylwia56
Sylwia56 01.11.2012 20:53
świetna
ziutula
ziutula 01.11.2012 18:57
czasem zjem takie mleczne z "czymś" zupy, same nie lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak