Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane rozetki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 1 kg
mleko 1/4 litra
masło 60 g
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
żółtko jajek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane rozetki

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.Trochę podgrzać mleko z masłem i wlać do masy ziemniaczanej.Utrzeć ziemniaki z mlekiem i masłem na pulchną masę pod koniec dodać zółtka .Puree przyprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. Można zrobić czerwone i zielone warianty puree.Jeśli chcemy czerwone dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego a do zielonej wersji dodajemy 1 łyżkę drobno pokrojonych ziół.Masę puree nakładamy do worka cukierniczego z ząbkowaną nasadką.Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem , wycisnąć ziemniaczane rozetki.Zapiec na złocisty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa6274879 06.01.2013 23:37
coś innego do obiadu :)
anulka69 23.11.2012 13:30
pycha
kuklik 18.11.2012 21:13
rewelacja
romanrafal
romanrafal 09.11.2012 09:20
smaczne
Mati13 07.11.2012 07:54
bardzo smacznie
octo 01.11.2012 15:55
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak