Przepis i sposób przygotowania na: "Izaura"
700 g sera w wiaderku
4 jajka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
100 g miękkiego masła
łyżka mąki ziemniaczanej
Masło utrzeć z cukrem, a następnie zmiksować z resztą składników. Można dodać kilka kropel aromatu waniliowego.
Ciasto:
Rozpuścić margarynę, cukry, kakao i wodę. Mieszając, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i ostudzić. Dodawać kolejno żółtka i miksować. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy czekoladowej.
Blaszkę natłuścić i wysypać bułką tartą. Spód wyłożyć ciastem (mniej niż połowa masy), następnie masą serową i resztą ciasta. Wykładając ciasto, kolistymi ruchami łączyć je z serem.
Piec ok. godziny w 180 stopniach.
Po wyjęciu ostudzić i polać polewą.