Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z wędzonym kurczakiem.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
drożdże 10 dag
jajko 4 szt
mleko 2% 330 ml
margaryna 12,5 dag
sól 1 płaska łyżka do ciasta
cukier 2 płaskie łyżki
udka wędzone 65 dag
cebula 2 szt
olej 2 łyżki
przyprawa shoarma 1 łyżka
sól 1\3 łyżeczki do nadzienia
pestki dyni 3 łyżki czubate
ser gouda 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z wędzonym kurczakiem.

Kurczaka obrać z kości i chrząstek ,mięso rozdrobnić na mniejsze kawałki.Cebule obrać,opłukać i osuszyć.Pokroić w półplasterki.Zeszklić na patelni,posolić 13 łyżeczki soli i dodać przyprawę Shoarma.Przestudzić i wymieszać dokładnie z mięsem. Ser żółty zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Roztopić margarynę i podgrzać mleko. Drożdże rozetrzeć palcami z cukrem.Dodać kilka łyżek ciepłego,lecz nie gorącego mleka,oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce,aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do dużej miski wsypać mąkę, wbić jajka,wlać ciepłą margarynę i resztę ciepłego mleka oraz rozczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ręką i ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Przygotować blachy wykładając je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie i odrywać porcje ciasta.Oprószyć je mąką i ukształtować w dłoniach placuszki.Układać je na papierze do pieczenia.Mi wyszło 18 dużych sztuk. Na środku każdej bułeczki nałożyć porcję farszu, lekko dociskając łyżką farsz wgłąb.Posypać startym serem i pestkami dyni. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok.30-35 minut w termoobiegu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 02.11.2012 10:54
Bardzo smakowite bułeczki. Z chęcią jedną bym zjadła.
Lemon 01.11.2012 21:00
świetne
parysek10 01.11.2012 19:06
warto wypróbować
ziutula
ziutula 01.11.2012 17:53
super buły..
Ewa104 01.11.2012 17:26
Oczywiście,że miało być 1\3.Dzięki za poprawkę.Edytowałam już przepis i poprawiłam.
Aga20 01.11.2012 15:02
To musi być pyszne. Uwielbiam ciasto drożdzowe ze wszelkimi dodatkami;) z kurczakiem wedzonym napewno jest warte spróbowania. Tylko rozumiem że tej soli powinno być 1/3 łyżeczki nie 13?;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak