Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki - przepis podstawowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 250 gram
jajko 4 sztuka
mleko 600 ml
sól 1 szczypta
masło 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki - przepis podstawowy

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy jajka, szklankę mleka, cukier i dużą szczyptę soli.
Miksujemy, dodając roztopione i ostudzone masło, a następnie stopniowo resztę mleka – ciasto powinno być idealnie gładkie. Przykrywamy i odstawiamy na min. 30 min.
Przed smażeniem ciasto mieszamy. Patelnię mocno rozgrzewamy i smarujemy papierowym ręcznikiem umoczonym w oleju. Wylewamy ciasto (najlepiej odmierzać je małą łyżką wazową), smażymy z obu stron. Ostudzone naleśniki można zamrozić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak