Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Opieńkowe ziemniaczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 12 sztuki
opieńki 300 gram
cebula 1 sztuki
szynka dojrzewająca 12 plastry
ziele angielskie 5 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuki
masło 1 łyżka
sól do smaku 1 łyzeczka
pieprz do smaku 1 łyżeczka
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Opieńkowe ziemniaczki

Kroki postępowania

1
Opieńki ( mogą być podgrzybki) dokładnie umyć, osączyć z wody. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać opieńki i dusić, dodać listek laurowy, sól, pieprz, ziele. Dusić 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać cebulę, chwilę dusić. Dodać odrobinę cukru, sól i dusić aż cebula będzie szklista. Połączyć cebulę z grzybami, Chwilę razem dusić. Doprawić do smaku.
Krok 1 - Opieńkowe ziemniaczki foto
2
Ziemniaki umyć, obrać, wydrążyć – należy to robić delikatnie, aby nie uszkodzić ziemniaka i aby otwór, przez który drążymy był jak najmniejszy.

Farsz grzybowy włożyć do ziemniaków. Oprószyć je solą i pieprzem. Każdego ziemniaka zawinąć w szynkę.
Krok 2 - Opieńkowe ziemniaczki foto
3
Z papieru wyciąć odpowiedniej wielkości kwadraty. Na środku każdego położyć ziemniaka i zawiązać sakiewkę. Ułożyć je na blasze.

Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec w zależności od wielkości ziemniaków. Ja swoje piekłam 35 minut.
Krok 3 - Opieńkowe ziemniaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 31.10.2012 20:06
takie to u mnie by zeszły od razu, przesmaczne
Dorota59 31.10.2012 20:01
jakie fajne
maciek7 31.10.2012 19:56
pycha
zolzica 31.10.2012 19:44
podziwiam za precyzję w drążeniu :) bardzo ciekawy przepis
emeslive 31.10.2012 19:38
Pomysłowe danie, podoba mi się!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak