Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z orzechami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
margaryna 250 g
jajko 6
cukier wanilinowy 1 opakowanie (16g)
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa budyniowa:
mleko 2 szklanki
margaryna 125 g
żółtko jajek 1
budyń śmietankowy 2 opakowania
mąka ziemniaczana 12 g
ponadto :
powidła śliwkowe 300 g
pistacje 100 g
cukier puder
orzechy włoskie 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z orzechami

Ciasto: z podanych składników odłożyć białka i 2 łyżki cukru, resztę zagnieść na jednolite ciasto, podzielić na 2 części. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Każdą część wyłożyć na blachę o wymiarach 25x32 cm. Posmarować powidłami i posypać orzechami. Na wierzch wyłożyć ubitą pianę. Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni C.
Masa budyniowa: szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku wymieszać resztę składników (bez margaryny), dodać do gorącego mleka, chwilę gotować.
Ciasto z orzechami: upieczone placki przełożyć masą i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 11.06.2013 21:31
Ciasto pierwsza klasa!
aisza1 27.12.2012 10:51
apetyczne
Katarzyna/kate1980 03.11.2012 23:32
uwielbiam orzechy więc przepis na pewno wypróbuję
adelajda 02.11.2012 10:15
super !
cris04 01.11.2012 21:08
........pychotka!
iziona 01.11.2012 07:49
Wygląda cudownie i bardzo kusi :)
manaika 31.10.2012 20:03
musi być smaczne
jolanta19 31.10.2012 19:29
super
angelika14 31.10.2012 19:09
takie ciasta uwielbiam
Wiesława1 31.10.2012 19:06
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak