Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowa z mięsnymi kuleczkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 duża sztuka
czosnek 3 duże ząbki
olej do smażenia
marchewki 2 średnie sztuki
por 2-3 liście
bulion drobiowy 1,5 litra
mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
pieprz do smaku
przyprawa do zup w płynie 4 łyżki
śmietana kremówka 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 czubata łyżka
przyprawa uniwersalna wg uznania
opieńki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowa z mięsnymi kuleczkami

Kroki postępowania

1
Opieńki oczyścić, pozbawić nóżek (ja je wyrzucam), umyć i przełożyć do garnka z gotującą się wodą (wody ma być tyle, żeby grzyby były przykryte). Grzyby gotować ok. 5 minut, a następnie odcedzić.
Krok 1 - Grzybowa z mięsnymi kuleczkami foto
2
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Krok 2 - Grzybowa z mięsnymi kuleczkami foto
3
W garnku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę i czosnek.
Krok 3 - Grzybowa z mięsnymi kuleczkami foto
4
Do garnka wrzucić grzyby. Smażyć razem kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 4 - Grzybowa z mięsnymi kuleczkami foto
5
Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić i również pokroić w półplasterki.
Krok 5 - Grzybowa z mięsnymi kuleczkami foto
6
Marchewki i por dodać do grzybów i wymieszać.
Krok 6 - Grzybowa z mięsnymi kuleczkami foto
7
Wlać bulion i zagotować.
Krok 7 - Grzybowa z mięsnymi kuleczkami foto
8
Do mięsa dodać trochę pieprzu i przyprawę w płynie.
Krok 8 - Grzybowa z mięsnymi kuleczkami foto
9
Dokładnie wymieszać.
Krok 9 - Grzybowa z mięsnymi kuleczkami foto
10
Z mięsnej masy formować małe kulki (im mniejsze, tym lepiej) i wrzucać je do gotującej się zupy. Gotować, aż marchewka zmięknie.
Krok 10 - Grzybowa z mięsnymi kuleczkami foto
11
Do śmietany wlać pół szklanki zimnej wody, dodać mąkę i dokładnie roztrzepać.
Krok 11 - Grzybowa z mięsnymi kuleczkami foto
12
Do śmietany z mąką wlać 1 chochlę gorącej zupy, wymieszać, wlać do garnka i ponownie zagotować.
Krok 12 - Grzybowa z mięsnymi kuleczkami foto
13
Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 13 - Grzybowa z mięsnymi kuleczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 05.11.2012 18:12
Proszę bardzo. Cieszę się, że przepis się podoba. Zupka była bardzo smaczna. Oczywiście opieńki można zastąpić innymi grzybkami.
MAR3STA 05.11.2012 17:28
właśnie takiego przepisu szukałam, dzięki za smaczną propozycję
Sroczka 31.10.2012 23:19
Grzybowej z mięsem jeszcze nie jadłam. Ciekawa propozycja.
Lemon 30.10.2012 21:24
pycha
Mariposas 30.10.2012 19:19
pycha, bardzo lubię grzybowe
Agnieszka91 30.10.2012 14:52
super zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak