Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fettuccine paglia e fieno z winnym porem i kurkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron grube wstążki 200 gram
kurki 200 gram
por (biała część) 1 sztuka
ser gorgonzola 100 gram
cebula 1 sztuka
śmietana 18 proc 2 łyżki
masło 2 łyżki
wino białe 80 ml
jajko 4 sztuki
oliwa 1 łyżeczka
sól
pieprz
tymianek 1,5 (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: Fettuccine paglia e fieno z winnym porem i kurkami

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy makaron, por, grzyby i formę: makaron wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek, gotujemy 12 min., następnie przelewamy zimna wodą i odcedzamy, por oczyszczamy, myjemy i kroimy w pół talarki, następnie roztapiamy 1 łyżkę masła i podsmażamy por, dolewamy wino a kiedy płyn odparuje zestawiamy z ognia, dodajemy pokruszony ser oraz śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy wszystko i odstawiamy, kurki płuczemy, większe kroimy, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, podsmażamy cebulę a kiedy się lekko zeszkli dodajemy kurki i smażymy jeszcze około 5 min., doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy, makaron dzielimy na 8 równych porcji, salaterkę lub obręcz (zastosowałam obręcz) wykładamy folią aluminiową, na dnie obręczy/salaterki układamy 1 porcją makaronu tak aby w środku powstało lekkie wgłębienie a na ściance obręczy/salaterki powstał wianuszek z makaronu,
Krok 1 - Fettuccine paglia e fieno z winnym porem i kurkami foto
2
środek wypełniamy ¼ częścią pora z serem,
Krok 2 - Fettuccine paglia e fieno z winnym porem i kurkami foto
3
następnie układamy drugą warstwę makaronu, tak samo jak poprzednio,
Krok 3 - Fettuccine paglia e fieno z winnym porem i kurkami foto
4
środek wypełniamy ¼ częścią kurek z cebulką,
Krok 4 - Fettuccine paglia e fieno z winnym porem i kurkami foto
5
na wierzch wbijamy jajko, oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz tymiankiem, domykamy lekko folię i delikatnie przenosimy gniazdko na blachę lub naczynie żaroodporne,
Krok 5 - Fettuccine paglia e fieno z winnym porem i kurkami foto
6
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C i zapiekamy aż białko się zetnie.
Krok 6 - Fettuccine paglia e fieno z winnym porem i kurkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 13.02.2013 19:09
nowy, wcześniej mi nieznany sposób przygotowania. Z chęcią go wypróbuję na tej potrawie jak i innych w przyszłości
polly66 20.11.2012 19:52
perfekcyjnie!!!
M. Monroe 18.11.2012 10:47
poezja smaku !
caralajna 14.11.2012 19:09
no, no.. wygląda nieziemsko, ciekawy sposób przygotowania, dla mnie to coś nowego :)
Poison1988 30.10.2012 15:43
aż ślinka kapie ;)
Aga20 30.10.2012 12:54
Super;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak