Tort hello Kitty

Tort hello Kitty

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • cukier kryształ

    2/3 szklanki
  • jajka

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • woda

    1 łyżka
  • mąka krupczatka

    1/2 szklanki
  • cukier kryształ

    2/3 szklanki
  • jajka

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • barwnik rozowy

  • olej

    1 łyżka
  • woda

    1 łyżka
  • sok malinowy

    1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • cukier kryształ

    2 łyżki
  • masło

    2 kostki
  • masa budyniowa: mleko

    3 szklanki
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • masło

    2 kostki
  • glukoza

    10 dag
  • cukier puder

    70 dag
  • żelatyna

    4 łyżeczki
  • barwniki spożywcze

  • olejek śmietankowy

  • masa

    70 (cukrowa)
  • woda

    70 ml
  • masa

    1/2 (malinowa)
  • woda

    1/2 szklanki
  • Ciasto:

    1/3 jasne
  • mąka krupczatka

    1/3 szklanki
  • kisiel truskawkowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort hello Kitty
Ciasto jasne:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając dodać olej i ciepłą wodę. Upiec biszkopt (piec ok 20 min w 180 stopniach), ostudzić i przekroić na pół. Następnie napączować sokiem malinowym wymieszanym pół na pół z przegotowaną wodą.
Krok 2 - Tort hello Kitty
Ciasto różowe:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kisielem. Delikatnie mieszając dodać olej, wodę i kilka kropel barwnika spożywczego aby uzyskać bardziej intensywny kolor. Upiec biszkopt. Piec ok. 20 min w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na pół. Następnie napączować sokiem malinowym wymieszanym pół na pół z przegotowaną wodą.
Krok 3 - Tort hello Kitty
Masa malinowa:
wodę wymieszać z mąką ziemniaczaną, budyniem śmietankowym i cukrem. Następnie zagotować sok malinowy i dodać wymieszane składniki. Ugotować budyń. Ostudzić i dodawać po łyżce do roztartego na puch masła nadal ucierając. Masę podzielić na dwie części.
Krok 4 - Tort hello Kitty
Masa budyniowa:
z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń i ostudzić. Następnie dodawać po łyżce do roztartego na puch masła nadal ucierając. Masę podzielić na trzy części.
Krok 5 - Tort hello Kitty
Ciasto jasne posmarować połową masy malinowej i przykryć ciastem różowym. Następnie posmarować jedną częścią masy budyniowej i przełożyć ciastem różowym. Kolejno posmarować masą malinową i przykryć ciastem jasnym.
Krok 6 - Tort hello Kitty
Górę i boki ciasta posmarować drugą częścią masy budyniowej. Całość schłodzić w lodówce.
Krok 7 - Tort hello Kitty
Masa cukrowa:
żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. Cukier puder przesiać. Rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej i dodać glukozę. Uważać by nie zagotować. Zdjąć z kąpieli i dodać olejek śmietankowy. Następnie wsypać cukier puder, wymieszać i wyrobić masę cukrową jak ciasto na pierogi.
Większą część masy cukrowej wymieszałam z różowym barwnikiem spożywczym i po rozwałkowaniu przykryłam tort. Resztę masy podzieliłam mieszając z czerwonym, żółtym, zielonym i czarnym barwnikiem
Krok 8 - Tort hello Kitty
Do zrobienia Kitty zrobiłam szkic na papierze do pieczenia. Każdy kolor masy cukrowej rozwałkowałam, a następnie przykładając wycięty szablon odbijałam jak na kalce poszczególne części kota. Następnie wycinałam nożykiem poszczególne elementy i składałam jak puzzle. Całość schłodziłam.
Krok 9 - Tort hello Kitty
Zieloną masę cukrową rozwałkować i za pomocą plastikowych wykrawaczek wycinać literki, schłodzić. Podobnie wycinać kwiatki z różowej masy (ciemniejszy kolor można uzyskać dodając więcej różowego barwnika). Następnie przełożyć Kitty, literki i kwiatki na tort. Do sklejania wszystkich elementów użyłam lukru zrobionego z żelatyny, wody i cukru pudru (po 1 łyżeczce).
Krok 10 - Tort hello Kitty
Za pomocą szprycy lub rękawa udekorować tort pozostałą trzecią częścią masy budyniowej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (80)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cookingangelika

08.03.2017 13:12
ale swietny tort i jaki piekny

Grazyna0211

14.03.2016 16:57
świetny torcik

Małgorzata92

08.12.2015 11:44
Super kolorowy :)

MAR3STA

22.10.2015 10:20
Nie, z masa nic się nie dzieje.

staropolanka5

14.10.2015 21:23
torcik mniam

Misia13

01.07.2015 20:36
śliczny torcik ;-)

IZABELA29

14.10.2014 08:49
cudnie ozdobiony

AnnieB

09.08.2014 20:12
faktycznie szkoda zjeść :P

halina17

23.07.2014 12:34
Ładny tort.

Margo1

28.05.2014 09:15
prześliczny tort

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat