Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Pieczarkowe paluchy w cieście francuskim "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 płat
pieczarki 25 dag
ser żółty 10 dag
cebula 1 szt
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 4 łyzki
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: " Pieczarkowe paluchy w cieście francuskim "

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę.

Podsmażamy na gorącym oleju.

Dodajemy drobno posiekane pieczarki.

Odrobinę solimy.

Smażymy kilka minut
( do momentu aż pieczarki puszczą wodę i pięknie się usmażą razem z cebulką ).
Krok 1 - " Pieczarkowe paluchy w cieście francuskim " foto
2
Studzimy.

Z ciasta francuskiego wycinamy długie prostokąty o wymiarach mniej więcej 30 cm x 8 cm.

Przez środek układamy warstwę wystudzonych pieczarek.

Posypujemy startym żółtym serem.

Przyprawiamy odrobiną soli.

Sklejamy końce tworząc delikatną falbankę jak na pierogi.
Krok 2 - " Pieczarkowe paluchy w cieście francuskim " foto
3
Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

Pieczemy ok. 20 min. w 190C
( do momentu aż ciasto będzie złociste! ).


Zajadamy póki ciepłe!
Krok 3 - " Pieczarkowe paluchy w cieście francuskim " foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 10.01.2013 22:10
super
ilovebake 29.10.2012 17:46
pycha
Poison1988 29.10.2012 16:33
O rany uwielbiam pieczarki i ciasto francuskie :) Pomyśleć, że sama tego wcześniej nie połączyłam... pychota!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak