Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem i bakaliami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
jajko 6 sztuk
mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 2 łyżki
na krem
budyń waniliowy 2 sztuki
mleko 2,5 szklanki
cukier 6-7 łyżek
masło 1,5 kostki (250g)
DODATKOWO:
rodzynki 3/4 szklanki
czekolada 1 tabliczka
dżem
cappuccino 2-3 łyżki
orzechy 3,4-1 rozdrobnione

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem i bakaliami

Jajka wybić oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać żółta, cukier i wodę.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wmieszać do masy jajecznej.

Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę albo wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30 min w 180 stopniach.
Wystudzić i przekroić na połowy.

Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić.
Rodzynki opłukać i sparzyć. Wystudzony budyń utrzeć albo zmiksować z masłem i kawą.

Spodnią część ciasta posmarować dżemem i niewielką ilością masy budyniowej i posypać orzechami, rodzynkami drobno połamaną czekoladą. Część masy odłożyć do posmarowania wierzchu ciasta a resztę wyłożyć na orzechy, rodzynki i czekoladę.
Przykryć drugą połową ciasta posmarować kremem i posypać wiórkami albo kolorową posypką.
Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 29.10.2012 18:58
ładnie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak