Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada makowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 1 szklanka
mak 1 szklanka
wiórki kokosowe 1 szklanka
cukier puder 1 szklanka
mąka 1/2 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
mleko 500 ml
masło 100 gram
cukier 1/4 szklanka
cukier wanilinowy 2 łyżeczka
kasza manna 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada makowa

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, do piany powoli dodajemy cukier puder, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmniejamy obroty miksera i dodajemy mak oraz wiórki.
Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blache o wymiarach ok 35x35 cm i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C. piekarniku przez ok 20-25 minut.


W garnku zagotować mleko z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dosypujemy kaszę manną. Mieszamy i z powrotem stawiamy na ogniu, ciągle mieszając. Gotować do momentu, aż krem lekko zgęstnieje (konsystencja budyniu).
Wystudzone ciasto smarujemy przestudzonym kremem, zwijamy jak roladę i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum kulka godzin, a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu roladę można polać polewą czekoladową ( u mnie roztopiona czekolada mleczna z łyżką masła).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 30.10.2012 04:30
super apetyczne
MAR3STA 29.10.2012 23:14
bardzo apetyczna rolada
GOSIA18 29.10.2012 19:04
uwielbiam ciasta z makiem
Joanna46 29.10.2012 14:30
Fajnie się prezentuje.
kupiska 29.10.2012 14:23
i pewnie tez smakuje apetycznie
bietka 29.10.2012 14:21
wyglada apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak