Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papier ryżowy 17 arkuszy
mięso mielone 300 g
pieczarki 200 g
marchew 1 szt.
makaron sojowy 1 garść
cebula 1 szt.
kapusta pekińska 4 liście
kiełki sojowe 1/2 puszki
jajko 1 szt.
sos sojowy 2 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki

Kroki postępowania

1
Mięso mielone podsmażam na patelni razem z solą i pieprzem. Usmażone mięso przekładam do miski. Cebulę obieram i drobno siekam, następnie podsmażam na złoto na łyżce oleju.
Krok 1 - Sajgonki foto
2
Pieczarki myję, kroję w małą kostkę i duszę na patelni, doprawiam solą i pieprzem oraz sosem sojowym. Marchewkę obieram, myję i kroję w cienką zapałkę, podsmażam aż zmięknie. Liście kapusty pekińskiej kroję w paski i delikatnie podsmażam. Makaron wkładam do wrzątku i pozostawiam pod przykryciem ok. 3 minuty. Po czym odcedzam i kroję na kilkucentymetrowe paski. Składniki farszu przekładam do dużej miski i dokładnie mieszam. Do ostudzonej masy dodaję 2 łyżki sosu sojowego, całe jajko, sól, pieprz i ostrą paprykę, wyrabiam. Na stole rozkładam czyste ściereczki lniane, na których będę zwijała sajgonki. Stawiam na stole także duży talerz z ciepłą wodą. Po kolei zanurzam po jednym arkuszu papieru ryżowego na kilka sekund w ciepłej wodzie na talerzu, obracam na drugą stronę. Następnie rozkładam arkusz na ściereczce. Na brzeg papieru nakładam dwie łyżki farszu i zawijam dwa razy - najpierw zakładam boki do środka, a potem zawijam do końca w rulon.
Krok 2 - Sajgonki foto
3
Zawiniątka odkładam na deskę i pozostawiam na 30 minut, aż sajgonki dokładnie obeschną. Sajgonki muszą przeschnąć, bo po wrzuceniu ich do gorącego tłuszczu zaczną puchnąć i się rozrywać. Do garnka wlewam pół butelki oliwy.
Krok 3 - Sajgonki foto
4
Na dobrze rozgrzany tłuszczu wrzucam po 1-2 sajgonki, tak aby nie skleiły się ze sobą. Sajgonki osączam na papierowych ręcznikach.
Krok 4 - Sajgonki foto
5
Podaję ze słodkim sosem chili na ciepło lub zimno.
Krok 5 - Sajgonki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilovebake 29.10.2012 14:07
nigdy nie jadłam
cukiereczek 29.10.2012 12:24
lubię
Lemon 29.10.2012 12:11
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak