Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki drożdżowe z pieczarkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
margaryna 125 gram
drożdże 3 dekagram
cukier 1 szczypta
sól 1/2 łyżeczka
jajko 1 sztuka
śmietana 1 łyżka
jajko 1 sztuka
kapusta kiszona 500 gram
cebula 1 sztuka
pieczarki 200 gram
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
masło 1 łyżka
kminek 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki drożdżowe z pieczarkami

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną wody i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Do mąki dodać jajko, śmietanę, sól i podrośnięte drożdże oraz margarynę. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do podrośnięcia.
Kapustę ugotować do miękkości, na maśle zeszklić pokrojoną cebulę i pokrojone drobno pieczarki. Składniki farszu wymieszać i przyprawić solą, pieprzem i majerankiem na ostro.
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Nakładać farsz i zawijać w węża. Kroić na około 4 centymetrowe kapuśniaczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 - 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 31.01.2016 11:26
Mnie też by smakowały, zwłaszcza takie cieplutkie:)
Aleksandra/Olcia 25.08.2013 12:44
bnardzo je lubie
artur7 02.06.2013 19:08
ale pyszne
matesko 09.04.2013 08:18
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak