Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 1 szt.
sos beszamelowy 2 szkl.
mięso mielone 1/2 kg
olej 2 łyż.
czosnek 3 ząbki
ser żółty 300 g
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
chili 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieram, myję i obgotowuję na pół twardo, studzę. Po czym kroję na cienkie plasterki. Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodaję mielone mięso z dodatkiem soli i pieprzu. Dodaję zioła. Naczynie żaroodporne smaruję cienko olejem.
Krok 1 - Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego foto
2
Na dno naczynia wykładam część pokrojonych ziemniaków, część mięsnej masy, znów ziemniaki, mięso... i postępuję tak, aż do wyczerpania składników. Wierzch zalewam sosem beszamelowym i posypuję startym na dużych oczkach tarki serem żółtym.
Krok 2 - Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego foto
3
Naczynie wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekam całość ok. 30 minut.
Krok 3 - Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak