Ryż pomarańczowy :

Ryż pomarańczowy :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion drobiowy

    2-4 szklanki
  • pomarańcza

    1 szt., miąższ
  • kurkuma

    1 łyżeczka
  • ryż

    20 dag
  • olej słonecznikowy

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżki
  • sok pomarańczowy

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej z masłem . Wsypać ryż i obsmażać go 5 minut mieszając . Wlać sok i 2 szklanki bulionu .Dodać kurkumę i rozdrobniony miąższ z pomarańczy. Gotować podlewając resztą bulionu ( gdy ten co był w garnku zostanie już wchłonięty – tak jak przy risotto ) aż ryż będzie miękki ( a całość płynu wchłonięta . Zawinąć przykryty pokrywką garnek w koc i trzymać tak zawinięty przez 1 godzinę ( można wsadzić zawinięty garnek starą metodą między poduszki). Podawać uformowany w kopczyk udekorowany kawałkami pomarańczy .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Neetka90

09.09.2011 15:40
ciekawe

eli_555

22.01.2011 23:39
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat