Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż pomarańczowy :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion drobiowy 2-4 szklanki
pomarańcza 1 szt., miąższ
kurkuma 1 łyżeczka
ryż 20 dag
olej słonecznikowy 2 łyżki
masło 1 łyżki
sok pomarańczowy 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż pomarańczowy :

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej z masłem . Wsypać ryż i obsmażać go 5 minut mieszając . Wlać sok i 2 szklanki bulionu .Dodać kurkumę i rozdrobniony miąższ z pomarańczy. Gotować podlewając resztą bulionu ( gdy ten co był w garnku zostanie już wchłonięty – tak jak przy risotto ) aż ryż będzie miękki ( a całość płynu wchłonięta . Zawinąć przykryty pokrywką garnek w koc i trzymać tak zawinięty przez 1 godzinę ( można wsadzić zawinięty garnek starą metodą między poduszki). Podawać uformowany w kopczyk udekorowany kawałkami pomarańczy .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Neetka90 09.09.2011 15:40
ciekawe
eli_555 22.01.2011 23:39
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak