Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto grzybowe z sosem serowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 400 gram
cebula 1 szt
wino białe wytrawne 150 ml
czosnek 2 ząbki
bulion warzywny 800 ml
parmezan starty 50 gram
oliwa 3-4 łyżki
masło 50 gram
rozmaryn świeży do dekoracji
sól do smaku
pieprz do smaku
ser kremowy/Robiola/ 150 gram
mleko 200 ml
żółtko jajek 2 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól do smaku
pieprz do smaku
ryż do risotto 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto grzybowe z sosem serowym

Kroki postępowania

1
-Podgrzać bulion i pozostawić garnek na niewielkim ogniu.
- Oczyścić i pokroić grzyby . Kilka ładniejszych kapeluszy pokroić w cienkie plasterki /posłużą do dekoracji/.
- Rozgrzać 1,5 łyżki oliwy, czosnek i dodać pokrojone grzyby. Smażyć ok. 4-5 minut.
-Na osobnej, głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, łyżeczkę masła, wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i delikatnie podsmażyć .
Krok 1 - Risotto grzybowe  z sosem serowym foto
2
Do podsmażonej cebulki wsypać ryż i smażyć ok. 1 minutę, starannie mieszając.
-Wlać wino i gotować do odparowania płynu.
-Dodać chochelką gorący bulion, tak by całkowicie pokrywał ryż i kontynuować gotowanie .
-Z chwilą gdy ryż wchłonie bulion należy go stopniowo uzupełniać.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Mieszając gotować ryż do miękkości /al dente/ ok.15 minut.
- Na kilka minut przed końcem gotowania przełożyć do gotującego się ryżu podsmażone grzyby
Krok 2 - Risotto grzybowe  z sosem serowym foto
3
-Dodać 2 łyżeczki masła, starty parmezan, dokładnie wymieszać
/ewentualnie dosolić/.
-Gotowe risotto zdjąć z ognia , przykryć pokrywką i pozostawić na ok.2 min. by odpoczęło.
Krok 3 - Risotto grzybowe  z sosem serowym foto
4
Sos serowy: /do przygotowania sosu można użyć dowolnego, ulubionego serka o kremowej konsystencji/
-Serek i pozostałe masło umieścić w niewielkim rondelku, dodać mleko i gotować kilka minut .
-Do gorącego sosu dodać żółtka i energicznie wymieszać, zdjąć z ognia.
-Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 4 - Risotto grzybowe  z sosem serowym foto
5
- Gotowe risotto nakładać na talerze polewając sosem serowym.
- Ozdobić świeżym rozmarynem lub zieloną pietruszką.
Krok 5 - Risotto grzybowe  z sosem serowym foto
6
Gotowe, gorące risotto można umieścić w szklanych miseczkach / posmarowanych od wewnątrz oliwą /, odczekać kilka minut, aż masa lekko zastygnie i energicznym ruchem przełożyć na talerzyki.
Jeśli ścianki każdej miseczki wyłożymy od wewnątrz cienkimi, podsmażonymi plasterkami grzybów otrzymamy ciekawy efekt końcowy.
Każdą porcję polać gorącym sosem serowym i ozdobić świeżymi listkami rozmarynu.
Krok 6 - Risotto grzybowe  z sosem serowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 21.08.2014 11:40
apetyczne danie
IZABELA29 25.05.2013 13:00
ciekawie podane
Fiffi 19.11.2012 23:50
apetycznie wygląda
Lemon 28.10.2012 20:09
ciekawe
czekoladka_m 28.10.2012 19:52
Bardzo mi się podoba;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak