Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna polenta z sosem grzybowo-pomidorowym
Kroki postępowania
- Do gotującej się wody wsypywać powoli kaszę kukurydzianą i mieszając drewnianą łyżką gotować do gęstości / przestrzegać czasu zalecanego przez producenta w zależności od gatunku kaszy/.
- Pod koniec gotowania dodać 2 łyżki oliwy z oliwek.
- Obrać czosnek ,lekko zmiażdżyć, umyć i pokroić bazylię i pietruszkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek ,1 łyżkę drobniutko posiekanej zielonej pietruszki , delikatnie podsmażyć, dodać grzyby i mieszając smażyć kilka minut na mocnym ogniu.
- odsmażone grzyby doprawić do smaku solą ,pieprzem i dusić na średnim ogniu ok.10-15 min.
- Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać ząbek czosnku, pomidory, doprawić do smaku solą , pieprzem i dusić na średnim ogniu ok.8 min./mieszając od czasu do czasu/,dodać bazylię.
- Grzyby połączyć z pomidorami, delikatnie wymieszać.