Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienna polenta z sosem grzybowo-pomidorowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 400 gram
pomidory dojrzałe 300 gram
oliwa 100 ml
czosnek 2 ząbki
zielona pietruszka 1 łyżka
bazylia świeża kilka szt
sól do smaku
pieprz do smaku
kasza 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna polenta z sosem grzybowo-pomidorowym

Kroki postępowania

1
- Zagotować 1,5 l. wody , dodać łyżeczkę soli.
- Do gotującej się wody wsypywać powoli kaszę kukurydzianą i mieszając drewnianą łyżką gotować do gęstości / przestrzegać czasu zalecanego przez producenta w zależności od gatunku kaszy/.
- Pod koniec gotowania dodać 2 łyżki oliwy z oliwek.
Krok 1 - Jesienna polenta z sosem grzybowo-pomidorowym foto
2
- W międzyczasie oczyścić grzyby i pokroić w plastry lub kostkę.
- Obrać czosnek ,lekko zmiażdżyć, umyć i pokroić bazylię i pietruszkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek ,1 łyżkę drobniutko posiekanej zielonej pietruszki , delikatnie podsmażyć, dodać grzyby i mieszając smażyć kilka minut na mocnym ogniu.
- odsmażone grzyby doprawić do smaku solą ,pieprzem i dusić na średnim ogniu ok.10-15 min.
Krok 2 - Jesienna polenta z sosem grzybowo-pomidorowym foto
3
- Sparzyć pomidory, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
- Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać ząbek czosnku, pomidory, doprawić do smaku solą , pieprzem i dusić na średnim ogniu ok.8 min./mieszając od czasu do czasu/,dodać bazylię.
- Grzyby połączyć z pomidorami, delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Jesienna polenta z sosem grzybowo-pomidorowym foto
4
- Ugotowaną, gorącą polentę wyłożyć na podłużny półmisek, uformować łyżką wgłębienie ,a tym samym wyższe brzegi tak, aby na środku można było umieścić nadzienie.
Krok 4 - Jesienna polenta z sosem grzybowo-pomidorowym foto
5
- Gorący sos grzybowy nałożyć do wgłębienia polenty, przybrać zieloną pietruszką i podawać .
Krok 5 - Jesienna polenta z sosem grzybowo-pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justys759 28.10.2012 09:47
chętnie spróbuję
Rafał10 28.10.2012 09:15
zjadłabym !
Simeo 28.10.2012 07:44
fajny pomysł
KasiaK90 28.10.2012 07:31
superanckie
caffee_tea 27.10.2012 23:53
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak