Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka wrocławska

5.0
(37)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bułka wrocławska - jak upiec, żeby skórka była chrupiąca, a miąższ puszysty? Sprawdź przepis na domową bułkę wrocławską.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 600 gram
mleko ciepłe 3/4 szklanki
olej rzepakowy 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
Do posmarowania:
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 16 gram
woda ciepła 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka wrocławska

Kroki postępowania

1
Do niewielkiej miseczki wkładam drożdże posypane łyżeczką cukru. Gdy drożdże będą płynne, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłego mleka. Odstawiam do podrośnięcia. Gdy drożdże będą gotowe, łączę je z pozostałymi składnikami i wyrabiam robotem, początkowo na wolnych obrotach, a następnie na najwyższych. Długo i dokładnie wyrobione ciasto odstawiam w misce przykrytej folią spożywczą na ok. 90 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułka wrocławska foto
2
Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie, a następnie dzielę na dwie części i formuję 2 bułki.
Krok 2 - Bułka wrocławska foto
3
Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki nacinam ostrym nożem i smaruję je letnią wodą z cukrem.
Krok 3 - Bułka wrocławska foto
4

Na dno nagrzanego go temperatury 230°C piekarnika wlewam pół szklanki wody, następnie wkładam blaszkę z bułkami. Piekę 10 minut w temperaturze 230°C, następnie obniżam ją do 210°C i piekę jeszcze 20-25 minut.

Upieczone, jeszcze gorące bułki smaruję wodą (pozostałą) i wstawiam do wyłączonego piekarnika na 3 minuty. Następnie wyjmuję i przekładam na kratkę kuchenną do przestygnięcia.


*przepis pochodzi z bloga pracownia wypieków, tutaj podaję swoją nieznacznie zmienioną wersję.

Krok 4 - Bułka wrocławska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 23.08.2014 08:52
Aż ślinka cieknie.
JBułkaWrocławska 2 tygodnie temu
jak ci może ślinka cieknąć do bułki udającej chleb????????!!!!!!!!!!!!
anemon 28.02.2014 22:43
W taki razie czekam na wyniki Twoich kulinarnych poczynań.
Przepisy Joanny 25.02.2014 21:08
wygląda tak kusząco, że chyba też upiekę
Alex_M 13.12.2013 10:08
pięknie wygląda!! :)
anemon 30.09.2013 21:12
Dziękuję bardzo, nie mam pojęcia od czego to zależy, ale ta bułka zawsze trzyma kształt. Piekłam kiedyś z innego przepisu i też wyszła mi taka rozpłaszczona.
Habibi 30.09.2013 11:04
Domowa bułeczka wrocławska jest przepyszna :) Dawno nie piekłam... No i kształt wyszedł Ci super - moja niestety zazwyczaj jakoś na boki mi się rozpływa ;)
Danka 12.09.2013 21:03
pyszny pomysł na śniadanie
anemon 06.08.2013 11:08
Świetnie, to jest nas już dwie, które znamy smak tych bułek.
czekoladka_m 05.08.2013 21:30
ja też robię baaaardzo podobną;) Jest pyszna!!
misia53 21.07.2013 11:38
bułeczki twoje są zawsze extra
Malgorzata549 13.07.2013 08:21
jak z piekarni
anemon 18.03.2013 10:19
A jednak nie jest z piekarni.
Aneta41 18.03.2013 09:48
wygląda jak z piekarni:)
anemon 09.01.2013 17:09
Bardzo Wam dziękuję.
Rafał10 08.01.2013 20:19
Profesjonalne wykonanie !
anemon 22.12.2012 23:55
Dziękuję.
aniapetr 26.11.2012 12:07
pychota - muszę koniecznie upiec
MAR3STA 23.11.2012 19:07
takie bułeczki to marzenie
IZABELA29 12.11.2012 08:41
pysznie
ben-ka 11.11.2012 23:56
To ja poproszę takie bułeczki na śniadanie no...może być jedna:)
anemon 01.11.2012 10:31
Dziękuję bardzo za miły komentarz, do profesjonalizmu jeszcze mi daleko, ale zawsze miło się czyta takie słowa.
caralajna 01.11.2012 07:45
domowe pieczywo smakuje najlepiej, Twoje wygląda profesjonalnie jak z piekarni :)
Ewa6274879 28.10.2012 22:29
Pycha - nie ma to jak swoje pieczywo!
anemon 28.10.2012 16:23
Dziękuję i polecam, bułki z tego przepisu zawsze się udają, a smakują dużo lepiej jak ze sklepu.
barbara11561 28.10.2012 07:59
przepyszne bułeczki,wypróbuję na pewno twój przepis wkrótce:)uwielbiam drożdżowe wypieki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak