Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zbójnicki kociołek z podgrzybkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podgrzybki 6 sztuk
ziemniaki 6 sztuk
kiełbasa swojska 10 dag
boczek wędzony 10 dag
cebula 1
śmietana 30% 200 ml
mąka pszenna 3 łyzki
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 2
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zbójnicki kociołek z podgrzybkami

Kroki postępowania

1
Musimy przygotować wszystkie składniki potrzebne do zupy. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, kiełbaskę w ukośne talarki, cebulę oraz boczek kroimy w drobną kostkę, a oczyszczone kapelusze podgrzybków dzielimy na ok.6 części.
Krok 1 - Zbójnicki kociołek z podgrzybkami foto
2
Do garnka wrzucamy boczek i go podsmażamy, gdy się nieco wytopi dodajemy cebulkę i całość dalej smażymy (jeśli jest zbyt mało tłuszczu można dodać odrobinkę margaryny)
Krok 2 - Zbójnicki kociołek z podgrzybkami foto
3
gdy cebulka się zeszkli dodajemy grzyby i całość smażymy jeszcze 2 minutki, następnie zalewamy 5 szklankami wody.
Krok 3 - Zbójnicki kociołek z podgrzybkami foto
4
Dodajemy ziemniaki, kiełbaskę, kostkę rosołową oraz wszelkie inne przyprawy – gotujemy.
Krok 4 - Zbójnicki kociołek z podgrzybkami foto
5
Kiedy ziemniaki są już miękkie dodajemy zahartowaną śmietanę zmieszaną z mąką – zupę gotujemy jeszcze kilka minut.
Krok 5 - Zbójnicki kociołek z podgrzybkami foto
6
Gotową zupkę podajemy na gorąco.
Krok 6 - Zbójnicki kociołek z podgrzybkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 24.11.2012 21:43
Takie jedzonko to dla mnie, pycha :-)
Cukiereczek13 08.11.2012 13:18
świetne foto :) ależ chciałabym sie teraz poczuć zbójnicko ;)
MAR3STA 30.10.2012 18:02
świetny i bardzo apetyczny
emeslive 27.10.2012 22:15
Fajny przepis i śliczne zdjęcie. Podoba mi się!
Krakowianka 27.10.2012 18:26
uwielbiam takie dania ! idealne na chłodne dni!!
Wacław 27.10.2012 18:05
ja nie zbójem,ale chętnie zupę spróbuję :)
babajaga1969 27.10.2012 16:06
pyszne danie i ciekawa nazwa. Jadał to może Janosik:))
jasiek 27.10.2012 15:39
zbójecko pyszny
Goya 27.10.2012 15:23
super
Konczi 27.10.2012 14:59
Lubię Twoje przepisy :) smaczne ;)
Aga20 27.10.2012 14:16
smaczna;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak