Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane maślaki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maślaki 1,5 kg
cebule 2
Zalewa:
woda 1 litr
ocet 350 ml
cukier 4 łyżeczki
sól 3/4 łyzki
Liść laurowy suszony Prymat 10 szt
ziele angielskie 10 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane maślaki

Kroki postępowania

1
Małe maślaki jedynie oczyszczamy, z większych ściagamy skórkę i kapelusze kroimy na mniejsze kawałki (z dużych grzybów odrzucam również nóżki). W dużym garnku nastawiamy wodę (nie tą ze składników), dodajemy do niej szczyptę kwasku cytrynowego oraz nieco soli, gdy zacznie wrzeć wrzucamy przygotowane grzyby i obgotowujemy je przez ok. 8 minut na wolnym ogniu.
Krok 1 - Marynowane maślaki foto
2
Odcedzone grzyby przekładamy do słoiczków na przemian z obraną i pokrojoną w plastry lub piórka cebulką.
Krok 2 - Marynowane maślaki foto
3
Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz dodajemy wszystkie wymienione przyprawy i składniki na zalewę - trzeba to zagotować
Krok 3 - Marynowane maślaki foto
4
Gorącą zalewę wlewamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy grzyby przez 10 minut.
Krok 4 - Marynowane maślaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbigniew1975 11.10.2013 20:35
mniam pycha,w sam raz na zagrychę.
misia53 25.11.2012 19:13
Jak ja takie maślaczki lubię .... szkoda ,że rzadko je miewam....
MAR3STA 02.11.2012 22:04
smaczniutkie grzybki
ilovebake 27.10.2012 16:22
uwielbiam takie grzybki
elficzna 27.10.2012 15:16
potem smacznie sie je takie grzybki do obiadu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak