Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

racuchy drożdżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
drożdże świeże 2 dkg
mleko 1 szklanka
cukier 3 łyżki
jaja 2
masło 2 łyżki
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: racuchy drożdżowe

wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem,łyżką mąki i cukru.odstawić do wyrośnięcia.ubić pianę z białek,pod koniec dodać-sypiąc po trochu-cukier i na koniec-żółtka.do wyrośniętych drożdży dodać ubite jaja,mąkę i stopniowo masło.kilka minut wyrabiać łyżką jeśli ciasto jest za gęste,dodać nieco mleka.odstawić do wyrośnięcia.rozgrzać na głębszej patelni tłuszcz i wkładać porcje ciasta.smażyć z obu stron.podawać z dżemem lub cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna87 03.08.2012 17:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak