Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z dżemowymi zawijasami - przepis

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 225 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 50 gram
masło 25 gram
jajko 1 sztuka
mleko 45 ml
cukier 1 szklanka
mąka 3 łyżka
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
śmietana kwaśna 3/4 szklanka
jajko 4 sztuka
dżem truskawkowy 0,5 szklanka
twaróg 850 (zmielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z dżemowymi zawijasami - przepis

Wszystkie składniki na spód umieszczamy w miseczce i łączymy mikserem. Ciasto wałkujemy na kształt koła i wykładamy tortownice o śr. 26 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 10 min.

Ser razem z cukrem miksujemy, dodajemy ekstrakt oraz mąkę. Następnie śmietanę oraz po jednym jajku. Łączymy tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy na ostudzony spód. Dżem lekko podgrzewamy i studzimy, aby uzyskać płynna konsystencję. Łyżeczką robimy kleksy na wierzchu i nożykiem lub patyczkiem robimy zakrętasy. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. godzinę. Jeśli chcemy, aby sernik był równy możemy go włożyć do naczynia z wodą, musimy pamiętać jednak o tym, aby wcześniej tortownicę zabezpieczyć np. papierem do pieczenia. Ponieważ woda może się dostać do sernika.
Sernik po upieczeniu zostawiamy na 15 min. w piekarniku, przy zamkniętych drzwiczkach. Następnie otwieramy i czekamy kolejne 15 min. Po całkowitym ostudzeniu wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 06.06.2017 14:23
super sernik
agnieszka214 27.10.2012 11:36
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak