racuchy babcine

racuchy babcine

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dkg
  • jajo

  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • woda letnia

    5 łyżek
  • rodzynki

    10 dkg
  • sól

  • tłuszcz do smażenia

  • drożdże

    1 dkg
  • jabłko kwaśne

    2 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

drożdże rozetrzeć z paroma łyżkami mleka i odstawić w ciepłe miejsce,aby wyrosły.rodzynki umyć i osuszyć na ścierce.jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.do mąki dodać pozostałe mleko,wodę,roztrzepane jajo,sól oraz wyrośnięte drożdże.energicznie ubić drewnianą łyżką,wsypać rodzynki i jabłka.ciasto wymieszać i wstawić na godzinę w ciepłe miejsce.na rozgrzanym tłuszczu kłaść łyżką racuchy i smażyć na złoty kolor.podawać z cukrem pudrem lub syropem klonowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

malaczarna23

22.04.2012 10:58
smaczne

Justyna87

11.03.2012 22:21
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat