Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowa pianka na ciemnym spodzie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 10 łyżek
cukier puder 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 30% 400 g
mleko 4,5 szklanki
masło 200 g
budyń śmietankowy 2 sztuki
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
woda 100 ml
czekolada gorzka do dekoracji
czekolada mleczna do dekoracji
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 opakowania
cappuccino 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowa pianka na ciemnym spodzie

Kroki postępowania

1
Zagotować 2 i 1/4 szklanki mleka i rozpuścić w tym cappuccino. Pozostawić do wystygnięcia.
Krok 1 - Kawowa pianka na ciemnym spodzie foto
2
Ugotować 2 budynie (bez cukru) z dodatkiem 4 łyżek cukru w 2 i 1/4 szklanki mleka. Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2 - Kawowa pianka na ciemnym spodzie foto
3
Przygotować biszkopt. Ubić pianę z 5 białek z dodatkiem 6 łyżek cukru, wymieszać z żółtkami, dodać mąki, proszek do pieczenia i kakao. Masę wylać na blachę prostokątną wyłożoną papierem. Piec ok. 20-30 min w temperaturze 160-170 stopni, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia, wyjąć z formy i zdjąć papier, włożyć z powrotem.
Krok 3 - Kawowa pianka na ciemnym spodzie foto
4
Utrzeć masło mikserem i połączyć z budyniem. Rozpuścić kawę rozpuszczalną we wrzątku,ostudzić i nasączyć tym biszkopt.
Krok 4 - Kawowa pianka na ciemnym spodzie foto
5
Krem budyniowy rozsmarować na biszkopcie.
Krok 5 - Kawowa pianka na ciemnym spodzie foto
6
Ubić śmietanę, połączyć ją z mlekiem cappuccino, a następnie z żelatyną - fix (przygotowaną wg opakowania). Wylać na krem budyniowy. Włożyć na godzinę do lodówki. Udekorować czekoladą mleczną i gorzką, starte na tarce. Włożyć na noc do lodówki.
Krok 6 - Kawowa pianka na ciemnym spodzie foto
7
Ciasto jest puszyste i lekkie, ale nie jest bardzo słodkie. Rozpływa się w ustach.
Krok 7 - Kawowa pianka na ciemnym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 13.04.2013 23:33
delikatne ciasto- smakowite
Beatris 14.03.2013 08:48
Bardzo smakowicie zapowiada się to ciasto.
[email protected] 07.02.2013 12:03
lubię ciacha z kawką
EmciaPichci 01.02.2013 09:38
ciekawy przepis
IZABELA29 23.01.2013 09:13
pysznie wygląda
aisoglam 10.01.2013 05:10
Bardzo fajny przepis.
Ewelina38 01.01.2013 17:47
takie deserki, to ja uwielbiam :P)
kuklik 22.12.2012 16:28
poproszę choć kawałek
alaaa 17.12.2012 14:41
ciekawe ciacho,wygląda smacznie
magduś83 15.11.2012 11:19
ale apetyczne ciasto :)
barbara11561 30.10.2012 09:09
rewelacja takie ciacho:)aż dech zapiera...
RenataZ-et 29.10.2012 14:46
świetny przepis
misia53 28.10.2012 00:44
smaczne i efektowne
Sylwia26 27.10.2012 12:46
smakowicie wygląda :)
justys759 27.10.2012 11:05
uwielbiam ciastka z kawą:)
Silver Teaspoon 27.10.2012 10:39
apetyczna
martula1985 27.10.2012 10:35
pysznie wygląda :)
babajaga1969 27.10.2012 10:22
wygląda bardzo smacznie i musi być pycha
Rafał10 27.10.2012 09:55
wygląda znakomicie.... moje smaki :)
iziona 27.10.2012 08:39
Też zrobiłam na dzisiaj coś podobnego:)
ben-ka 27.10.2012 08:30
ale ciacho!!! prześlicznie się prezentuje i wyobrażam sobie,że musi rozpuszczać się w ustach:)
sara1 27.10.2012 08:16
wygląda super apetycznie
Wiesława1 27.10.2012 08:10
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak