Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada Eli z udźca indyczego

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec z indyka 700 g
szynka 100 g
kurki 100 g
cebula 2 szt
masło klarowane 1 łyżka
śmietana kremówka 100 ml
Grill przyprawa pikantna Prymat 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
olej 1 łyżka
kostka warzywna 1/2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
cukinia 100 g
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada Eli z udźca indyczego

Kroki postępowania

1
Dodatkowo:

nici kuchenne
duża igła
woreczek do pieczenia w piekarniku

Kurki oczyścić,umyć i odsączyć.Cebule drobno pokroić.Cukinię i szynkę pokroić w kostkę.Na patelni roztopić masło,dodać kurki,połowę cebuli,sól,pieprz,smażyć aż odparuje sok i wystudzić.Kurki oczyścić,umyć i odsączyć.Do kurek dodać cukinię,szynkę,doprawić do smaku solą,pieprzem i wymieszać.
Krok 1 - Rolada Eli z udźca indyczego foto
2
Udziec umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Z udźca ostożnie wyjąć kość.Mięso rozkroić tak żeby powstał prostostokąt,rozbić tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem.Na płacie mięsa rozłożyć farsz.
Krok 2 - Rolada Eli z udźca indyczego foto
3
Mięso zwinąć od węższej strony i zszyć nićmi.Wymieszać paprykę,przyprawę do grilla,czosnek i pieprz.Roladę posmarować olejem,oprószyć mieszanką przypraw i włożyć do woreczka.Kostkę warzywną rozpuścić w 250 ml wrzącej wody.Do mięsa dodać resztę cebuli,pozostały farsz,wlać bulion,spiąć woreczek klipsem i włożyć do naczynia żaroodpornego.Piec mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,przez około 60 minut.
Krok 3 - Rolada Eli z udźca indyczego foto
4
Gotowe mięso wyjąć z woreczka.Powstały sos wlać do rondla,ewentualnie dolać wody i zagotować.Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i gotować 3 minuty.Mięso pokroić.Sos podawać w sosjerce.Smacznego!

Ja podałam roladę z kaszą jęczmienną i surówką z pora.
Krok 4 - Rolada Eli z udźca indyczego foto
5
Gotowa pyszna rolada z udźca indyczego.
Krok 5 - Rolada Eli z udźca indyczego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.01.2017 14:09
Bardzo smaczna.
Jagódka77 11.01.2015 13:19
ładnie wyglądają
Rafał10 27.10.2012 09:59
super;)
Dorota59 26.10.2012 21:41
świetne
Poison1988 26.10.2012 21:36
Wygląda bardzo apetycznie :)
Poison1988 26.10.2012 21:36
Wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak