Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

OPONKI MAMY AGNIESZKI

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 0,5 kg.
mąka pszenna 2 szklanki
cukier 0,5 szklanki
margaryna 0,5 kostki
jajko 2 sztuki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: OPONKI MAMY AGNIESZKI

Do przesianej mąki dodajemy sodę. Osobno mieszamy ser, jajka, cukier, cukier waniliowy, rozpuszczoną margarynę. Teraz to wszystko mieszamy z mąką- jeśli się klei, dosypujemy mąki. (+ ew. ocet). Ser biały przepuszczony przez maszynkę (ja używam takiego z wiaderka, typu quark- nie trzeba mielić dodatkowo). Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy, wykrawamy kółka szklanką, a środki kieliszkiem. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na papierowy ręcznik. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 01.07.2013 20:05
moje ulubione
Cukiereczek13 26.10.2012 22:36
pyszniutkie ;)
babajaga1969 26.10.2012 21:20
serduszkowe
leonowie 26.10.2012 20:22
wow, wyglądają pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak