Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z pieczonej dyni

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dynia 500 g
marchew 3 szt.
ząbek czosnku 3 szt.
bulion warzywny 400 ml
mleko 250 ml
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczka
sól i pieprz 1 szczpta
masło 1 łyżeczka
pestki dyni 1 łyżka
śmietana 2 łyżka
oliwa 1 łyżka
imbir świeży 1 mały kawałek
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z pieczonej dyni

Dynię pokroić w plastry, posmarować oliwą i wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika.
Czosnek zawinąć w folię aluminiową i położyć obok dyni w piekarniku. Piec aż warzywa będą miękkie.
Na maśle zeszklić cebulę, dodać starty imbir i po minucie zalać bulionem. Zagotować, wrzucić obrana i pokrojoną w plasterki marchew. Gotować aż marchew zmięknie.
Upieczoną dynię obrać ze skórki, a czosnek wycisnąć ze skórki i wrzucić do bulionu.
Dodać mleko i gotować 2-3 minuty. Wszystko zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną.
Przelać na talerze, ozdobić kapką śmietany i posypać pestkami dyni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 26.10.2012 08:51
smakowicie wygląda
Iwka 26.10.2012 07:42
apetycznie wygląda
Monika-twin 26.10.2012 06:32
uwielbiam dynie
miroslawa 26.10.2012 04:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak