Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stroganow z dzika z grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 200 gram
olej 1 łyżka
cebula czerwona 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
czarny pieprz do smaku
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/2 łyżki
grzyby 250 gram
pietruszka zielona 1 mały pęczek
masło 1 łyżka
brandy 1 chlust
skórka z cytryny 1/2 sztuki
creme fraiche 150 ml
korniszony 10 małych sztuk
schab 300 (z dzika)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Stroganow z dzika z grzybami

(przepis Jamiego Olivera z "Jamie at home")

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie lekko niedogotowany. Odcedź go, a następnie przełóż z powrotem do garnka i przykryj folią aluminiową. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania będzie lekki i puszysty.

Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i wlać olej. Dodaj posiekaną cebulę, starty czosnek i smaż przez około 5 minut, aż całość zmięknie i się zezłoci. Zdejmij z ognia i odłóż cebulę i czosnek na talerz. Dopraw mięso z usuniętym tłuszczem i ścięgnami, pokrojone na kawałki wielkości palca solą, pieprzem i papryką, wetrzyj dokładnie przyprawy w dzika.

Patelnię połóż na dużym ogniu i wlej trochę oleju. Dodaj pokrojone w plasterki grzyby i smaż przez kilka minut, aż zaczną się brązowić. Następnie dodaj mięso i smaż przez minutę lub dwie przed dodaniem posiekanych górnych części łodyg pietruszki (można to zrobić w dwóch partiach, jeśli patelnia nie jest wystarczająco duża) i cebulę oraz czosnek. Wymieszaj i dodaj masło i brandy, skórkę startą z wyszorowanej i sparzonej cytryny i creme fraiche (1 łyżkę pozostaw do podania). Dopraw do smaku jeśli to konieczne i zostaw na ogniu przez klika minut.


Podawać ryż na jednym talerzu, a Stroganow na drugim. Lekko przemieszaj Stroganow z łyżką creme fraiche, a następnie posyp plasterkami korniszonów i posiekaną natką pietruszki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 10.11.2012 13:18
musi byc pyszne
angelika14 25.10.2012 22:51
wow, takiego strogonowa jeszcze nie jadłam
Goya 25.10.2012 22:23
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak