Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż na słodko - z czekoladą i kokosem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada gorzka 1 tabliczka
ryż 150 g
masło 1 łyzka
mleko 600 ml
śmietana 2 łyzki
wiórki kokosowe
płaki migdałow

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż na słodko - z czekoladą i kokosem

Mleko zagotowujemy, po czym wrzucamy do niego opłukany ryż. Gotujemy na niewielkim ogniu około 25 minut, bez pokrywki. Ryż ma być mięciutki. Po upływie tego czasu dodajemy do ryżu czekoladę i masło. Jeśli wg. Was jest za mało słodkie- dosłodźcie. Ja nie użyłam cukru.

Ściągamy z ognia garnek, dodajemy śmietanę, mieszamy. Przekładamy do szklaneczek, pucharków miseczek...do czego tam chcecie. Koniecznie danie udekorujcie, zwłaszcza jeśli przygotowaliście je z myślą o dzieciach. U mnie wystarczyły wiórki kokosowe i płatki migdałów. No i melisa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 25.10.2012 19:11
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak