Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z mąki żytniej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 350 gram
wod ciepła 2/3 szklanki
żółtko jajek 1 szt
drożdże świeże 25 gram
oliwa 1 łyżka
kolorowe zioła do sałatek
czubrica mielona 1 łyżeczka
pieczarki 500 gram
papryka czerwona 1 szt
lutenica 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (ziołowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z mąki żytniej

Kroki postępowania

1
Do miski wsypałam mąkę . Do szklanki wlałam ciepłe mleko dodałam drożdże i łyżeczkę cukru rozmieszałam dodałam do tego mleko i wlałam do mąki wymieszałam dodałam zioła i przyprawy i zostawiłam pod ściereczka na 15 minut kiedy zobaczyłam bąbelki wiedziałam że rośnie dodałam oliwę z oliwek i zagniotłam ciasto i zostawiłam pod ściereczka na 20 minut.
Krok 1 - Pierożki z mąki żytniej foto
2
W tym czasie pokroiłam drobno paprykę czerwona i pieczarki w cienkie plasterki i tak smażyłam .
Krok 2 - Pierożki z mąki żytniej foto
3
Na koniec dodałam lutenice i trochę soli.
Krok 3 - Pierożki z mąki żytniej foto
4
Ciasto rozwałkowałam i wycinałam szklanką większą kółka i nakładałam na nie farsz składałam na połowę i widelcem zamykałam . Piekłam 25 minut w 180 stopniach smacznego .
Krok 4 - Pierożki z mąki żytniej foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 07.11.2012 09:25
wygląda pysznie
SmakolykiJoanny 26.10.2012 11:03
Kiedy zrobisz je to się przekonasz , że są smaczne
jozefinach 26.10.2012 09:10
Mniam, mniam.
miroslawa 26.10.2012 04:48
super i w dodatku zdrowe
czekoladka_m 25.10.2012 20:00
Zgadzam się, zdrowe, muszę kiedyś zrobić pierogi z mąki żytniej:)
SmakolykiJoanny 25.10.2012 19:11
Pewnie, że pycha i zdrowe .
maciek7 25.10.2012 18:56
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak