Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz Ilonki.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jaja 2 szt.
płatki kukurydziane 1,5 szkl.
ryż 150 g
papryczka chili 1 szt.
kapusta włoska 2 liście
cytryna 1/2 szt.
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
oliwa do smaku
pomidorki koktajlowe 15 szt.
filet z dorsza 250 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz Ilonki.

Liście kapusty umyć, włożyć do garnka z wodą, zmiękczyć podgotowując ok. 5 minut, ściąć grubsze żyłki i odstawić. Rybkę umyć, poporcjować, osuszyć papierowym ręcznikiem. Do pierwszego głębokiego talerza wsypać płatki, lekko ugnieść. Do drugiego wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać. Ryż wsypać do rondla z grubszym dnem, dodać posiekaną papryczkę i ok. łyżeczki soli. Zalać wrzątkiem na wysokość 2 palców ponad stan ryżu. Gotować na wolnym ogniu. NIE MIESZAĆ BO PRZYPALI SIĘ. Ryż gotujemy ok. 17 minut. W połowie gotowania rybkę zakrapiamy sokiem z cytrynki, wkładamy do talerza z jajkami i dokładnie obtaczamy?, oklejamy? nimi :) W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Kawałki ryby przenosimy na talerz z płatkami i dokładnie panierujemy. Tak przygotowane filety kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy ok. 2-3 minut z każdej strony. Gdy ryż i rybka "dochodzą", podgrzewamy listki kapusty. Podajemy: ryż na liściach, rybka obok i jako dodatek pyszne pomidorki koktajlowe ze słoiczka przyrządzone przez Mistrzynię Kuchni z Łutynowa :)
SMACZNEGO :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 26.10.2012 18:36
Taka ryba jest zawsze dobra, głos oddany. (podziwiam Cię za 700 dodanych przepisów).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak