Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Bekonowy warkocz "

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 150 g
mleko 500 ml
jajko 6 szt
cukier 200 g
masło 100 g
olej 50 ml
sól 1 łyżeczka
boczek 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: " Bekonowy warkocz "

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miski.

Roztapiamy masło.

Przygotowujemy rozczyn drożdżowy:
Rozcieramy drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki.
Dodajemy ciepłego mleka i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

( Będziemy mogli sprawdzić przy okazji czy drożdże są dobre.
Jeśli rozczyn nie będzie rósł to lepiej nie wykorzystujmy tych drożdży do ciasta, bo prawdopodobnie nie urośnie ).
Krok 1 - " Bekonowy warkocz " foto
2
Gdy rozczyn będzie sobie rósł ucieramy żółtka z cukrem.

Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiamy ręką.

Gdy już będzie wyrobione dodajemy rozpuszczone, ciepłe masło i olej.

Wyrabiamy ponownie ciasto , tak długo aż będzie odchodziło od ręki.

Dobrze wyrobione formujemy w kulę i przypudrowujemy po wierzchu mąką.

Nakrywamy miskę kołderką (ściereczką) aby ciepło nie uciekało i postawiamy ją w ciepłym miejscu.

Od czasu do czasu zaglądamy pod „kołderkę" (nie robimy tego za często bo ono tego nie lubi) i sprawdzamy jak dużo ciasto urosło.
Proces ten trwa różnie, czasami, gdy drożdże są bardzo dobre, wystarczy nawet pół godziny, czasem godzinę a nawet i dłużej.

Gdy ciasto już wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy ponownie.
Krok 2 - " Bekonowy warkocz " foto
3
Urywamy po kawałku tworząc w rękach kulkę.

Z każdej kulki tworzymy ruloniki

( mniej więcej takiej samej długości ).


Łączymy ze sobą na końcówce.

Przystępujemy do zaplatania warkocza.





Robimy to tak , jak robi się zwyczajne warkocze , z tym , że pomiędzy każde zaplecenie wkładamy kawałek boczku.

Końcówkę sklejamy.





Smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 min / 180C .

Zajadamy np. z ketchupem!
Krok 3 - " Bekonowy warkocz " foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna54 12.12.2012 09:23
rewelacja
Lemon 25.10.2012 19:20
super pomysł
Małgorzata106 25.10.2012 18:32
super przepis
jolanta19 25.10.2012 18:10
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak