Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kokosanka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka 1,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 4 łyżki
mleko 3 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
wiórki kokosowe 250 gram
cukier wanilinowy 1 opakowanie
margaryna 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: kokosanka

CIASTO:
Żółtka ucieramy z 1 szklanką cukru, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. Ubijamy białka i dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 190-200 stopni.
MASA:
2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z resztą cukru i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wsypać wiórki kokosowe i całość gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Margarynę siekamy na kilka kawałków i dodajemy do masy kokosowej. Mieszamy aż się rozpuści cały czas gotując. Budyń rozpuszczamy w pozostałym mleku i wlewamy do masy dokładnie mieszając, aż zacznie się gotować. studzimy.
Na upieczone ciasto wykładamy masę kokosową i całość wkładamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 19.01.2014 18:15
wspaniała :)
MarchiochaKucharzy 12.12.2013 12:08
super przepis!
Wafelek2601 28.07.2013 12:12
Bardzo lubię kokosanki
Magiczna:):):) 18.04.2013 11:16
Smaczna napewno
matesko 12.02.2013 08:20
lubię
Stenka 15.01.2013 16:28
apetyczna
cooleczka 09.12.2012 13:34
fajna
Ada-Gaba 30.11.2012 13:03
pyszny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak