Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp smażony

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karp 1,5 kg
mąka 4 łyż.
olej 1/3 szkl.
masło 150 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cytryna 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Karp smażony

Kroki postępowania

1
Karpia oczyszczam z łusek, patroszę i myję. Kroję rybę w dzwonka. Oprószam każdy kawałek solą i pieprzem. Każdy dzwonek ryby obtaczam dokładnie w mące. Na patelni rozgrzewam olej, układam kawałki ryby i smażę je na niewielkim ogniu.
Krok 1 - Karp smażony foto
2
Po kilku minutach smażenia dodaję po łyżeczce masła i dalej smażę karpia z obydwu stron do uzyskania pięknego złotego koloru.
Krok 2 - Karp smażony foto
3
Rybę skrapiam na talerzu sokiem z cytryny. Podaję z ziemniaczkami i surówką.
Krok 3 - Karp smażony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak