Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimne nóżki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka 1 sztuka
nóżki wieprzowe 2 sztuki
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
por 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 3 sztuka
jajko ugotowane na twardo 1 sztuka
groszek konserwowy 1/2 puszka
kukurydza 1/2 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Zimne nóżki

Golonkę i nóżki wieprzowe płuczemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy i zbieramy szumowiny. Po tym dodajemy również obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz por. Dosypujemy vegetę, ziele angielskie i listek laurowy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż mięso z golonki i nóżek będzie odchodzić od kości (potrwa to około 3-4 godzin. w zależności jak dużą golonkę i nóżki mamy).
Po tym czasie mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru. Wywar przecedzamy przez sitko dosalamy i dopieprzamy (pamiętajcie, że po wystygnięciu smak będzie mniej intensywny).
Mięso kroimy w drobne kawałki, marchewkę w plasterki. Przygotowujemy groszek konserwowy i kukurydzę.
Do miseczek/ kokilek/ filiżanek wkładam pokrojone na plasterki jajko na twardo, marchewkę, mięso, groszek i kukurydzę. Zalewam to wywarem, studzimy i wstawiam na całą noc do lodówki.
Podajemy z natkę pietruszki i octem na stół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 02.11.2012 22:07
smaczne
Iiiiii 26.10.2012 19:40
pyszne
Adamorek 24.10.2012 19:29
smaczne i ładnie podane
Kekerboom 24.10.2012 19:23
pychota
Krzysztof15 24.10.2012 19:05
galareta super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak