Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś w śmietanie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 0,5 szt.
kapusta włoska 4 liście
kurki blanszowane 150 g
marchew 100 g
ser żółty 20 g
cebula 0,5 szt.
smietana 18% 200 ml
czosnek 3 ząbki
pietruszka zielona do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
papryczka chili 0,5 szt.
kostka mięsna 1 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś w śmietanie

Liście kapusty myjemy, zalewamy wrzątkiem i "zmiękczamy" na małym ogniu ok. 5 minut. Odcedzamy, usuwamy nadmiar grubych "żyłek" i odkładamy. Połówkę piersi myjemy, suszymy i wykrajamy wzdłuż 4 plasterki grubości ok. 5 mm. Resztę mięska kroimy na małe (1,5/1,5cm) kawałki. Mięso przyprawiamy. Plastry smażymy na oliwie - nie rumienimy. Na plasterki mięsa kładziemy po kawałku sera, składamy w zrazik i obwiązujemy nitką. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i zarumieniamy. Kładziemy każdy na pojedynczy liść miękkiej kapusty, usuwamy nitkę, składamy tak jak gołąbki, obwiązujemy nitką. W 0,5 litra wrzącej wody rozpuszczamy kostkę mięsną, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, marchewkę w plasterki, posiekaną papryczkę, czosnek i grzyby (całe). Przyprawiamy. Dusimy ok. 20 - 25 minut, dodajemy "resztki" mięsa z piersi wcześniej usmażone. Dusimy ok. 10 minut. Dosypujemy sporo natki pietruszki, dodajemy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy na średnio ostro. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy nasze "gołąbko-roladki" zalewamy sosem z mięsem, warzywami i grzybami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni. Gdy się zagotuje (ok.10-15 min.) zmniejszamy temperaturę do 140-150 st. i powoli pieczemy 15-20 minut. Pod koniec można dodać na wierzch trochę sera. Podajemy z ziemniaczkami i dowolnymi dodatkami, np. ogórkiem kiszonym. SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.10.2012 19:44
Pożywne jedzenie. Głos oddany. (Fajnie, że po dłuższej nieobecności znów wróciłaś- co dziennie spr. na Twoim koncie, czy już jesteś).
Małgorzata106 24.10.2012 18:11
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak