Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM RÓŻANYM

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kilogram
margaryna 2 kostki
drożdże świeże 10 dag.
proszek do pieczenia 0,5 opakowania
jajko 4 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 0,5 litra
kwaśna śmietana 5 łyżek
cukier 5 łyżek
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM RÓŻANYM

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem i dwoma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Teraz margaryny posiekać z mąką, gdy gotowe dodać wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki.
Szybko i krótko wyrobić ciasto.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość podbierać część ciasta, wałkować ciękie placki (okrąg), kroić na kilka części (tak jak pizze), na środek najszerszej części nakładać marmoladę różaną (dowolny smak, ale musi być marmolada- dżem wypłynie w czasie pieczenia), boki posmarować roztrzepanym żółtkiem (jajko + odrobina wody), zawijać, formować rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, odstawić na pare chwil do wyrośnięcia (tak tak, ktoś teraz pomyśli: "znowu do wyrośnięcia?!", zdaje sobie sprawę, że to czasochłonne, ale dzięki temu rogaliki będą jeszcze delikatniejsze :) ).
Przed włożeniem do piekarnika wierzch smarować roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu pięknie się zarumienią).
Piec w temperaturze 150-160°C przez ok. 20-30 min.
Po upieczeniu i wystygnięciu wierzch można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

beatkaa153 25.10.2012 16:52
smacznie wyglądają
ilovebake 24.10.2012 18:29
mmmm idealne
Mati3 24.10.2012 17:01
super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak