Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na żeberku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żur 250 ml
żeberka 250 g
ziemniaki 3 szt
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
czosnek 2 ząbki
śmietana
słonina 150 g
jaja 2
kiełbasa podwawelska 150 g
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na żeberku

Kroki postępowania

1
Do garnka wkładamy żeberek, zalewamy wodą, solimy i dodajemy zele angielskie, liść laurowy oraz przeciśnięty czosnek - gotujemy wywar przez około 15 minut
Krok 1 - Żurek na żeberku foto
2
Do wywaru dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Kiedy ziemniaki są półmiękkie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz zalewamy całość żurkiem - gotujemy razem przez około 10 minut w tym czasie słoninkę kroimy w kosteczkę i wytapiamy skwarki oraz gotujemy jajka na twardo
Krok 2 - Żurek na żeberku foto
3
Gotowy żurek doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Kiedy wszystko mamy ugotowane jajka roimy w ósemki i układamy na talerzu zalewamy żurkiem z ziemniakami i kiełbaską, całość posypujemy skwareczkami
Krok 3 - Żurek na żeberku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 24.10.2012 19:29
smaczne
Konrad1 24.10.2012 14:57
To jest to !!!
Joannasz3190 24.10.2012 14:16
Pyszne :)
Agnieszka91 24.10.2012 14:10
uwielbiam żurki
Sylwia56
Sylwia56 24.10.2012 13:10
super
Konczi 24.10.2012 13:02
zgadzam się - moja rodzina go uwielbia :)
ziutula
ziutula 24.10.2012 12:54
żurek jest zawsze dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak