Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka wieprzowa Eli z kurkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa na pieczeń 1.2 kg
ocet jabłkowy 2 łyżka
olej 8 łyżka
sos chili słodko-ostry 2 łyżka
sos sojowy 8 łyżka
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat 2 łyżka
pieprz do smaku
ząbek czosnku 6 szt
cebula 2 szt
kurki 500 g
masło klarowane 1 łyżka
mleko 100 ml
mąka pszenna 2 łyżka
Czosnek suszony Prymat 2 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka wieprzowa Eli z kurkami

Kroki postępowania

1
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Połączyć ocet jabłkowy,olej,sos chili,sos sojowy,,czosnek,paprykę słodką,przyprawę grillową i pieprz.Powstałą marynatą posmarować mięso i włożyć do lodówki na noc.Kurki obrać,umyć i odsączyć.
Krok 1 - Łopatka wieprzowa Eli z kurkami foto
2
Cebule drobno pokroić.Czosnek przecisnąć przez praskę.Mięso oczyścić z marynaty.Olej z marynaty zlać do rondla,rozgrzać i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Do mięsa dodać 2/3 posiekanej cebuli,czosnek,pozostałą marynatę i smażyć aż cebula się zeszkli.Całość podlać wodą i dusić około 50-60 minut.Co jakiś czas podlewać wodą.
Krok 2 - Łopatka wieprzowa Eli z kurkami foto
3
Na patelni rozgrzać masło,dodać kurki,pozostałą cebulę,pieprz i smażyć aż odparuje sok.15 minut przed końcem duszenia dodać do mięsa kurki i jeszcze dusić razem.Miękkie mięso wyjąć z sosu.Mąkę wymieszać z mlekiem,wlać do sosu i zagotować.
Krok 3 - Łopatka wieprzowa Eli z kurkami foto
4
Mięso podzielić na porcje.Ja podałam porcje mięsa z ziemniaczkami.
Krok 4 - Łopatka wieprzowa Eli z kurkami foto
5
Porcje mięsa z sosem kurkowym.
Krok 5 - Łopatka wieprzowa Eli z kurkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.01.2017 14:10
Syty obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak