Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp faszerowany borowikami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

karp 1 średni
cebula 1 średnia
mleko 1/2 szklanki
natka pietruszki 2 łyżki
sól do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
masło klarowane 3 łyżki
woda 1/2 szklanki
jajko 1 szt.
borowiki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Karp faszerowany borowikami

Kroki postępowania

1
Średniego karpia wypatrosz, umyj, osusz i po lekkim osoleniu odłóż do lodówki na pół godziny.
Krok 1 - Karp faszerowany borowikami foto
2
Ususzoną kajzerkę połam na kawałki i zalej mlekiem. Zostaw do nasiąknięcia.
Krok 2 - Karp faszerowany borowikami foto
3
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na łyżce masła klarowanego.
Krok 3 - Karp faszerowany borowikami foto
4
Oczyszczone borowiki pokrój na jak najmniejsze kosteczki (kapelusze i nóżki).
Krok 4 - Karp faszerowany borowikami foto
5
Dodaj je do zezłoconej cebulki i podsmażaj przez 3 minuty. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstaw do przestudzenia, w międzyczasie posiekaj natkę pietruszki.
Krok 5 - Karp faszerowany borowikami foto
6
Do sporej miski przełóż odciśniętą bułkę tartą, wbij jajo, dodaj przesmażone grzyby z cebulką oraz posiekaną natkę - dokładnie wymieszaj.
Krok 6 - Karp faszerowany borowikami foto
7
Tak powstałym farszem napełnij karpia i zepnij jego brzuszek wykałaczkami oraz zasznuruj cienką bawełnianą nitką.
Krok 7 - Karp faszerowany borowikami foto
8
Naczynie do pieczenia (u mnie garnek rzymski) wysmaruj dokładnie łyżką masła klarowanego i ustaw w nim rybę. Resztę masła połóż na dnie i wlej pół szklanki wody.
Krok 8 - Karp faszerowany borowikami foto
9
Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Co kwadrans podlewaj płynem, który zbiera się w naczyniu. Podawaj na ciepło. Smacznego!
Krok 9 - Karp faszerowany borowikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 10.12.2013 22:59
genialny przepis
Bernadeta1 23.11.2012 00:58
masz racje pyszny karp na nadchodzące święta
zolzica 16.11.2012 20:20
w sam raz na nadchodzące święta
Mysiunia 24.10.2012 08:51
o ja! Jaki świetny przepis! Z chęcią wypróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak