Sernik w cieście czekoladowo – pomarańczowym

Sernik w cieście czekoladowo – pomarańczowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Serowa masa:

  • cukier puder

    100 g
  • masło

    60 g
  • śmietana kwaśna

    2 łyżki
  • budyń waniliowy

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • laska wanilii

    ½ szt.
  • pomarańcza

    ½ szt.
  • Ciasto czekol. - pomarańczowe

  • mąka pszenna

    420 g
  • masło

    140 g
  • cukier drobny

    100 g
  • czekolada gorzka

    80 g
  • mleko

    150 ml
  • kakao

    2 łyżki
  • soda oczyszczona

    1 ½ łyżeczki
  • pomarańcza

    2 szt.
  • sól

    szczypta
  • Składniki dodatkowe:

  • cukier puder

  • jaja

    4 (osobno żółtka i białka)
  • twaróg

    800 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masa serowa: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Przełożyć do szklanej misy. Dodać cukier puder, masło, śmietanę, żółtka, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, sok wyciśnięty z pomarańczy, budyń i mąkę pszenną. Składniki zmiksować na jednolitą masę. Na samym końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.

Ciasto czekoladowo - pomarańczowe: w rondelku umieścić mleko, sok wyciśnięty z pomarańczy, gorzką czekoladę połamaną na tafelki, masło, cukier i kakao. Podgrzewać na wolnym ogniu do czasu, aż składniki połączą się tworząc idealnie gładką masę. Przestudzić. Mąkę pszenną przesiać przez sito. Połączyć z sodą oczyszczoną i solą. Delikatnie wmieszać w masę czekoladową razem z żółtkami. Na samym końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.

Prostokątną formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ⅓ przygotowanego ciasta czekoladowo - pomarańczowego. Następnie łyżką nakładać ‘kleksy’ z masy serowej. I tak na przemian - ciasto czekoladowo - pomarańczowe i masa serowa, aż do wyczerpania składników. Formę z ciastem ustawić w większej formie, do połowy wypełnionej wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 60 - 70 minut. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

09.01.2016 12:03
świetny sernik

IZABELA29

08.01.2015 18:40
pysznie wygląda

ben-ka

25.07.2014 13:19
Taki sernik,to mi się bardzo podoba,chętnie wypróbuję przepis.

Malgorzata549

21.07.2014 12:38
reprezentacyjne ciacho

gibli

25.02.2014 23:38
pyszny serniczek)

IZABELA29

06.05.2013 20:13
napisze krótko - zjawiskowy

monisia1977

01.05.2013 08:42
super ciacho

caffee_tea

30.04.2013 23:09
Apetycznie wyglądają :))

idealme

26.03.2013 10:49
uwielbiam sernik!

matesko

26.03.2013 08:36
apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat