Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

W poszukiwaniu bezy idealnej

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 sztuk
cukier drobny 12 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
śmietanka kremowa 250 ml
maliny świeże 400 gram

Przepis i sposób przygotowania na: W poszukiwaniu bezy idealnej

Kroki postępowania

1
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Na papierze do pieczenia narysuj ołówkiem koło o średnicy 22 cm (możesz odrysować okrągłą foremkę). Połóż go na blaszce. Można również wyłożyć foremki papierem do pieczenia, co sprawia, że beza się nie rozlewa i jest wysoka.
Krok 1 - W poszukiwaniu bezy idealnej foto
2
Do suchej miski (jakikolwiek tłuszcz utrudnia ubicie) przelej białka i dodaj szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę, a następnie dodawaj stopniowo cukier. Gdy całość będzie błyszcząca, przełóż ją na narysowane wcześniej na papierze kółko i włóż do piekarnika. Zmniejsz natychmiast temperaturę do 120 stopni i piecz przez 80 minut, a po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 2 - W poszukiwaniu bezy idealnej foto
3
Usuń papier, a bezę podaj z ubitą śmietanką (bez dodatku cukru), posypaną malinami.
Krok 3 - W poszukiwaniu bezy idealnej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 24.10.2012 10:42
Rewelacyjnie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak