Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarty ziemniaczane

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 3/4 szklanki
jajko 1 sztuka
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
DODATKOWO:
czosnek 2 ząbki
jajko 2 sztuki
gęsta śmietana 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarty ziemniaczane

Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie i po wystudzeniu obrać, połowę przecisnąć przez praskę dodać do nich jajko, przyprawy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto.
Foremki do tart wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, dno i boki wykleić ciastem, pozostałe ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na cieście ziemniaczanym.
Jajka ubić z dodatkiem śmietany, soli i drobno posiekanym czosnkiem, zalać powstałą masą poukładane ziemniaki, posypać przyprawą do potraw z ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 190 st i zapiekać tarty około 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 24.10.2012 19:10
Okazuje się, że z prostych składników, które zawsze mamy w domu, można zrobić całkiem wyszukane danie.
IZABELA29 24.10.2012 08:37
świetny dodatek do mięs
caralajna 24.10.2012 06:07
piękne
ziutula
ziutula 23.10.2012 21:38
obiad rewelka..
Adamorek 23.10.2012 21:30
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak