Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 2000 150 gram
mąka pszenna typ 650 350 gram
drożdże świeże 20 gram
oliwa 100 gram
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
ponadto :
ziarna dyni 2 łyżki
mleko ciepłe 2 łyżki
dynia 300 gram
woda letnia 1/4 szklanki
woda letnia 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree

Kroki postępowania

1
Do garnka z grubym dnem włóż pokrojoną dynię i wlej wodę, tylko tyle, aby dno było zakryte centymetrową warstwą, w razie potrzeby później dolej więcej wody. Ilość wody uzależniona jest od tego jak soczystą masz dynię, dlatego wodę najlepiej dolewać porcjami. Gotuj pod przykryciem mieszając, co jakiś czas, aż dynia będzie miękka. Odkryj garnek i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Krok 1 - Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree foto
2
Następnie rozdrobnij dynię widelcem lub zmiksuj blenderem i odstaw do całkowitego przestygnięcia. W ten sposób uzyskujemy 1 szklankę puree z dyni.
Krok 2 - Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree foto
3
Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, dodaj łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Przełóż obie mąki do miski, dodaj przestudzone puree z dyni, wyrośnięte drożdże, sól, olej oraz pozostałą letnią wodę. Wyrabiaj mikserem początkowo na najwolniejszych, a następnie na najwyższych obrotach miksera. Wyrobione i uformowane w kulę ciasto przełóż do miski, nakryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree foto
4
Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiaj rękoma, a następnie uformuj podłużny bochenek i przełóż go do natłuszczonej formy o wymiarach 8,5x36 cm. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyraźnie zwiększy objętość. Ciasto posmaruj ciepłym mlekiem i posyp ziarnami dyni.
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 35 minut.
Upieczony chleb wystudź na kratce kuchennej.
*pomysł na chleb pochodzi z książki „Domowy chleb” Wydawnictwa Świat Książki. Dokonałam kilku zmian, a tutaj podaję przepis z tymi zmianami i moim sposobem wykonania.
Krok 4 - Razowy chleb drożdżowy z dyniowym puree foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 30.06.2013 00:38
trafione zestawienie składnikowe i apetyczny efekt końcowy
anemon 01.05.2013 10:32
Niestety jeszcze trochę musimy poczekać.
IZABELA29 30.04.2013 08:17
już czekam na swoje dynie
IZABELA29 04.04.2013 08:13
bardzo go lubię
barbara11561 19.03.2013 22:59
bardzo pysznie wygląda
Grazyna0211 16.01.2013 12:14
świetny pomysł na trochę inny chlebek
anemon 28.11.2012 08:32
Kolor to zasługa dyni, a chleb bardzo smaczny, więc polecam i zapraszam do wypróbowania.
ben-ka 27.11.2012 22:46
wygląda apetycznie musimy tego chlebka koniecznie spróbować:)
jozefinach 25.11.2012 09:04
Pochłonęłabym cały bochenek. Doskonały kolor.
IZABELA29 29.10.2012 10:06
godny polecenia ...
Agnieszka172 26.10.2012 19:54
taki chlebek dla mnie najlepszy
caralajna 25.10.2012 07:38
przepiękny kolor, bardzo lubię takie wypieki :)
anemon 23.10.2012 22:32
Dziękuję Wam dziewczyny, a dynia raczej nie sprawia, że chleb ma jakiś specyficzny, dyniowy smak, ale dla koloru robi różnicę. Misia cóż za wyznanie, dziękuję bardzo. A ja Ciebie za wspaniałe komentarze i nie mam na myśli tylko te do moich przepisów, ale za całokształt. Miło pomyśleć, że Komuś chciało się napisać coś więcej niż tylko "mniam" i "pycha".
alaaa 23.10.2012 21:39
piękny chlebek i świetny kolor
iziona 23.10.2012 21:31
Oj! wygląda cudnie i też pewnie tak smakuje
misia53 23.10.2012 21:16
Anemonku, za sam wygląd tego chlebka już Cię lubię!!! hihi... piękny z wyglądu a smak w wyobrazni....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak